Orli Znojmo Orli Znojmo
N8
EBEL - pá 17. 2. 2017
Znojmo
3:2
2:1, 0:0, 1:1
Graz

Znojmo vyhrálo potřetí v řadě a vede tabulku o postup

Na první gól Orlů sice hosté ještě dokázali najít recept, ovšem posléze již tahali za kratší konec a domácí svůj náskok uhájili až do závěrečné sirény. Znojemští vyhráli v letošní sezóně již počtrnácté o jednu branku a učinili tak důležitý krok vstříc vyřazovacím bojům.

Orli si lepší vstup do utkání snad ani nemohli vysnít. Již v třicáté první vteřině se dostal k dorážce před brankovištěm Colton Yellow Horn a s trochou štěstí se puk došoural za záda Dahma. Znojemská nadvláda trvala i nadále a v přesilovce se po kombinaci pokoušel z úhlu zakončit Da Costa, jeho rána ale těsně minula klec Grazu. Tlak na soupeře gradoval a publikum odměňovalo protagonisty skandovaným potleskem. Pak ale přišel hodně nečekaně tvrdý zásah. Nikým netísněn Ken Ograjenšek vyslal střelu z vrcholu kruhu a Schwarz nestačil zareagovat.

Chvíli to vypadalo, že Orlům dochází dech, ale krize netrvala dlouho. Jan Lattner se dostal do brejku po křídle, jeho první pokus Dahm neudržel ve výstroji a dorážka již zapadla do kasy. Záhy mohl ještě navýšit od modré čáry Šulák, ale přestřelil zařízení. V samotném závěru ještě domácí ustáli oslabení a odcházeli do kabin o poznání spokojenější.

Pozvolné tempo úvodu prostřední periody se stupňovalo a Znojmo si vydřelo početní výhodu po nepěkném faulu na Podešvu. Ta ale domácím vůbec nesedla a prakticky rakouského gólmana neohrozili. Vzápětí se na druhé straně odehrálo přečíslení dva na jednoho, na jehož konci pálil Brophey. Schwarz ale kotouč dokázal udržet. Hosté prahli po vyrovnání a blizoučko mu byl Weihager, i tentokrát zaúřadoval Schwarz. Orli si museli na svou další velkou šanci počkat, po Pucherově přihrávce byl velmi blízko skórování Yellow Horn. Gól jsme ale v této části neviděli.

Hned v prvních minutách závěrečné třetiny se museli Znojemští opět bránit přesile soupeře. A opět to zvládli bez většího zaváhání. Jako velmi, velmi důležitá se ukázala být 47. minuta. V ní se z levého kruhu překrásnou ránou z první prosadil Martin Podešva. Stav 3:1 ale vydržel jen do další minuty. Brzké snížení z hole Daniela Wogera připravilo další drama. Hosté se logicky čím dal častěji pouštěli do útoku, domácí naopak jejich akce rozbíjeli. Hra ztratila na tempu, ale Orli účelně bránili své vedení. A to se jim dařilo až do závěrečného hvizdu.


Autor: Jakub Prchal, Petra Matůšová

VIDEO: Další výhra o gól? Už máme zkušenosti a hlídáme si to, přiznal Martin Podešva

Na začátku druhé třetiny dostal hokejkou a led opouštěl za pomoci lékařů. O dvacet minut později se pomstil gólem, který potvrdil znojemské vítězství. O zápase hovoří útočník Martin Podešva v rozhovoru.

Jak hodnotíte zápas s Grazem?
Už ve Villachu to byl strašně důležitý zápas. Dovezli jsme tři body a nyní jsme to doma jen potvrdili. Je super, že máme z těchto dvou zápasů plný počet bodů a myslím si, že nám to psychicky pomůže do zbývajících dvou utkání.

Ve druhé třetině jste inkasoval nepříjemný hit...
Bylo to spíše seknutí než hit, rozhodčí to posoudili dokonce jako krosček. V první moment to bylo bolestivé, ale trocha ledu to spravila.

Pak jste vstřelil gól...
Bojovalo se o puk v rohu kluziště a David Bartoš s Coltonem to posunuli po mantinelu. David mě uviděl, nahrál mi a já jen vystřelil. Spadlo to tam. Máme tři body, takže super.

Jak těžké je hlídat tak těsné skóre po celý zápas?
Máme plno hráčů, kteří už odehráli několik takových zápasů. Máme s tím už zkušenosti a to vítězství jsme si v závěru pohlídali.

Trenéři hovořili o tom, že jste chtěli Graz překvapit. S čím jste do toho tedy šli?
Snažíme se hrát každé utkání agresivně, hodně bruslit, nenechat soupeře hrát a dobře napadat. Myslím, že se nám to povedlo a o ten gól jsme byli šťastnější.

Dostali jste se na první místo skupiny o postup. Je to velká úleva?
Nedíváme se dopředu ani dozadu. Jdeme zápas od zápasu. Zbývají nám dvě utkání v nadstavbě a stoprocentně se na ně připravíme. Budeme chtít vyhrát v Dornbirnu a zajistit si tak play-off.


Autor: Lukáš Caha

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
David Bartoš 0 2 2 3 0
Jiří Beroun 0 0 0 0 0
Marek Biro 0 0 0 -1 2
Antonín Bořuta 0 1 1 -2 0
Štěpán Csamangó 0 0 0 0 0
Teddy Da Costa 0 0 0 -2 0
Patrik Kadeřávek 0 0 0 0 0
André Lakos 0 0 0 1 2
Jan Lattner 1 0 1 -1 0
Sean McMonagle 0 0 0 0 2
Patrik Novák 0 0 0 0 0
Tomáš Plíhal 0 1 1 1 0
Martin Podešva 1 0 1 1 0
Peter Pucher 0 0 0 0 0
Jakub Stehlík 0 0 0 2 4
Jan Šeda 0 0 0 0 0
Marek Špaček 0 0 0 0 0
Libor Šulák 0 0 0 2 0
Michal Vodný 0 0 0 -2 0
Colton Yellow Horn 1 1 2 3 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Marek Schwarz 60 34 2 32 94,12 0 0

Ohlasy k utkání

Roman Šimíček (Znojmo): Chtěli jsme Graz něčím zaskočit, což se nám v úvodu myslím podařilo. Do zápasu jsme vlétli aktivně a agresivně, dali první gól a je jen škoda, že jich z naší strany nepadlo více. Nicméně s výkonem celého týmu i výsledkem jsem velmi spokojený, dopadlo to parádně. Nechci nic zakřiknout, ale v poslední době se nám daří dohrávat těsné zápasy do vítězného konce. Kluci hráli nesmírně obětavě a patří jim všem dík.

Fotogalerie

Související články