Orli Znojmo Orli Znojmo
37. kolo
EBEL - út 3. 1. 2012 - Zimní stadion Znojmo
Znojmo
2:3p
1:1, 1:0, 0:1 - 0:1
Vídeň

Orli sérii domácích zápasů začali prohrou v prodloužení

Znojmo - První dějství začali aktivněji domácí, když se trefil Podešva. Hosté ovšem na tuto situaci našli řešení ještě v téže třetině, když vyrovnali těsně před koncem první dvacetiminutovky. Ve druhé třetině proměnil Havlík trestné střílení, ale ve třetím dějství stihl vyrovnat Pinter. O vítězi duelu tak muselo rozhodnout až prodloužení, ve kterém byli úspěšnější hosté. Orli tak odcházejí do kabin s jedním bodem.

Domácí hokejisté vstoupili do zápasu lépe, rychle přecházeli střední pásmo a vytvářeli si i šance. Při vyloučení Lupaschuka si v sedmé minutě otevřel na modré čáře střelnici Antonín Bořuta. Jeho první ránu vyrazil brankář Divis, na tu druhou už nárok neměl, naštěstí pro něj ale za jeho zády zazvonila pouze tyč. Vnější brankovou konstrukci orazítkoval i o chvíli později příklepem také Lubomír Štach.

Za velkou aktivitu byli Orli posléze také odměněni, když po chybě ve vídeňské rozehrávce našel Adam Havlík pohotovou zpětnou přihrávkou mezi kruhy volného Martina Podešvu, a ten zakončoval do odkryté branky. Znojmo před bouřlivou kulisou tentokrát zvládalo bránit i nebezpečné vídeňské přesilovky, obávaná spolupráce Grattona s Fortierem a Ferlandem tentokrát nebyla vidět. V poslední minutě úvodní části je ale dokonale zastoupil Peter Casparsson, který se při hře čtyři na čtyři protáhl znojemskou defenzivou a sólovou akci zakončil parádní střelou pod břevno.

Atraktivní zápas pokračoval i ve druhé třetině. Druhý gól Orlů měl po zaváhání Divise v rohu za brankou na hokejce Mike Danton, jenže z pár centimetrů poslal skákající puk jen vedle prázdné klece a tribuny zklamaně vydechly. O chvíli později ujel za záda znojemské obrany Francois Fortier a přestože dokázal zakončit, po vynikajícím zásahu Ondřeje Kacetla nařídili sudí trestné střílení za sekání vracejícího se Škadry. Kacetl si sám proti loňskému nejlepšímu střelci EBEL ale poradil i napodruhé a mohl si vychutnat ovace fanoušků.

Ihned po rozehrání navíc vyrazil dopředu Adam Havlík a podobnou situaci jako pár vteřin před tím na druhé straně posoudili rozhodčí také jako faul na trestné střílení. Havlík ale narozdíl od soupeře tuto šanci využil, když Divise přelstil střelou nad rameno, a ze šílené minuty tak Znojmo vyšlo znovu s vedením! Orli navíc poté ubránili i dvojnásobné oslabení a po dvou třetinách šli do kabin s těsným vedením.

To si hlídali až do poloviny třetí části, kdy nejprve nevyužili přesilovku pět na tři a poté v jednoduché výhodě sami inkasovali, když Bořutovu chybu na útočné modré potrestal v samostatném úniku střelou mezi betony Philipp Pinter. Tato situace se ukázala být klíčovou, Vídeňští na ledě oživli a najednou byli lepším mužstvem. Orli ještě dvě minuty před koncem dostali díky početní výhodě šanci zápas rozhodnout, to se jim ale nepovedlo, naopak na druhé straně se ve druhé minutě prodloužení opřel do puku Ross Lupaschuk a díky dobrému clonění spoluhráčů před brankou prostřelil vše před sebou. Vídeň tak v boji o první šestku urvala na ledě Orlů cenné vítězství, domácí se musí spokojit s jediným bodem.


Autor: Vojtěch Pojer

Měli jsme na víc než na bod, věděl gólman Kacetl

Znojmo - První domácí zápas kalendářního roku 2012 se znojemským hokejistům povedl jen zčásti. Za prohru v prodloužení si do tabulky připsali jediný bod, přestože to byla Vídeň, kdo po většinu zápasu tahal za kratší konec. Kromě nepřítomnosti hlavního trenéra na střídačce trápí Orly i brankářský post. Pokud by se totiž Ondřej Kacetl během zápasu zranil, musel by se mezi tyče postavit Filip Landsman, jehož koleno není od zápasu s Fehérvárem v kondici. „Filipa to hodně bolí. Na tréninku většinou jen stojí,“ prozrazuje Kacetl.

Již čtyři utkání v řadě prohráli znojemští hokejisté těsným výsledkem. Přestože v úterý proti Vídni byli lepším celkem, na plný počet bodů to nakonec nestačilo. „Bylo to kvalitní utkání. Myslím, že jsme hráli dobře, bohužel jsme ale znovu neproměnili vyložené šance,“ hodnotí mezinárodní derby gólman Ondřej Kacetl. „Bod je dobrý, ale měli jsme na dva. Podle mě jsme byli lepší.“

Velmi kuriózní situace se odehrála v sedmadvacáté minutě. To totiž hlavní sudí nařídili krátce po sobě dvě trestná střílení. Zatímco Adam Havlík této šance využil a poslal puk za Divise, Francois Fortier, nejlepší střelec EBE ligy pro sezónu 2010/2011 na Kacetla nevyzrál: „Udělal dobrou kličku, ale naštěstí trefil jen beton,“ popisuje jednadvacetiletý mladík, který byl za své výkony nominován do ankety Znojemského deníku o sportovce roku.

foto
⇒  Ondřej Kacetl je s úspěšností 89,91% čtrnáctým gólmanem ligy

Na střídačce postrádali Orli již potřetí hlavního trenéra Martina Stloukala, který má polovinu trestu za kritiku rozhodčích za sebou. „Já osobně to nevnímám, protože jsem pořád v brance, takže nevím, jak to probíhá na střídačce. Ale asi to bude jiné,“ zamýšlí se Kacetl.

Ze zápasu s Vídní odstoupil po druhé třetině Lubomír Vosátko, který má zraněné zápěstí a čeká jej vyšetření. V pořádku není ani Adam Havlík. Ten se chystá na magnetickou resonanci s kolenem. Problémy se stejnou částí těla má také již zmiňovaný Filip Landsman. „Jestli by mohl nastoupit do zápasu, to nevím, ale alespoň že na té střídačce je. Kdyby se něco stalo mně, tak by to aspoň odstál on v té brance,“ usmívá se znojemský odchovanec.

Znojmo utíká poslední Jesenici o pouhé dva body. Naopak na devátý Graz ztrácí body čtyři. „Ta první šestka je bohužel pryč. Snažíme se urvat alespoň ještě nějaké body, abychom dostali do nadstavby bonus. Uvidíme, jestli se nám to povede.“


Autor: Lukáš Caha

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
David Bartoš 0 0 0 0 0
Jiří Beroun 0 0 0 0 2
Antonín Bořuta 0 0 0 -1 0
Mike Danton 0 0 0 -2 2
David Hájek 0 0 0 -1 0
Radek Haman 0 1 1 0 0
Adam Havlík 1 1 2 2 0
Jan Hranáč 0 0 0 0 2
Petr Kanko 0 0 0 -3 0
Tomáš Komínek 0 0 0 0 0
Jan Lattner 0 0 0 0 0
Martin Pláněk 0 0 0 -1 0
Martin Podešva 1 0 1 1 0
Peter Pucher 0 0 0 0 2
Aleš Staněk 0 0 0 0 2
Jan Šeda 0 0 0 -1 2
Martin Škadra 0 0 0 -1 2
Lubomír Štach 0 0 0 0 2
Jan Trojan 0 0 0 0 0
Lubomír Vosátko 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Ondřej Kacetl 61 46 3 0 0,00 0 0

Ohlasy k utkání

Petr Kučírek (Znojmo): Opravdu už nevím, co na to říct. Nedáváme góly, neproměňujeme jasné šance. Trefili jsme několik tyčí, nedali gól ani do prázdné branky. Poté hrajeme pět na tři, přesilovku neproměníme, ještě uděláme chybu a inkasujeme branku na 2:2. Útočnou fázi musíme zlepšit.

Tommy Samuelsson (Vídeň): Hráli jsme dobře jen posledních deset minut, jinak to byl boj o každý milimetr ledu. Dostávali jsme se pod tlak, hlavně v první třetině, naštěstí pro nás se na jejím konci krásně trefil Peter Casparsson a přežili jsme ji za stavu 1:1.

Fotogalerie

Související články