Orli Znojmo Orli Znojmo
13. kolo
Noen Extraliga juniorů - pá 22. 10. 2010
Znojmo
4:3
1:0, 0:2, 3:1
Liberec

Dramatickou výhru nad Libercem získali junioři minutu před koncem

Znojmo - Orlí juniorka slaví další tři body, když v pátečním večerním utkání vybojovala dramatické vítězství nad Libercem. Ve vyrovnaném duelu se oba týmy dlouho přetahovaly o vedení, po Jarůškově úvodním gólu Tygři otočili zápas dvěma trefami ve druhé třetině, Videlka s Piskořem vrátili na začátku poslední části Orlům vedení, ale Bulíř svým druhým gólem znovu vyrovnal. Rozhodnutí tak padlo až minutu před koncem díky přesné ráně Jana Podešvy.

Znojmu tentokrát nevyšel rychlý a důrazný začátek jako v předchozích utkáních, Tygři se v úvodních minutách mohli na ledě cítit poměrně pohodlně a pokoušet se o útočné výpady. Brankáře Kacetla ale výrazněji ohrozit nedokázali, a tak se pozornost pomalu přesouvala na opačnou stranu kluziště. Gólman Tygrů Alexa musel v 10. minutě řešit samostatný nájezd Podešvy a následnou dorážku Piskoře mimo, při níž si hosté vybrali velkou porci štěstí.

Liberec měl problémy s bráněním první útočné formace Orlů ve složení Komínek – Bartoš – Jarůšek, kdy zejména Richard Jarůšek dělal svým důrazem a pohybem soupeři velké problémy. Aktivita tohoto útoku slavila úspěch minutu před první sirénou, kdy Richard Jarůšek dorážkou Pospíšilovy střely zaslouženě otevřel skóre.

Co Tygrům nevyšlo v první části, podařilo se v té druhé. Pozorná obrana a smrtící brejky přinesly obrat v zápase, o který se postaral nejprve v přesilové hře dorážkou své vlastní střely Filip Jánošík, o deset minut později pak únikem ve vlastním oslabení Michal Bulíř. Ten byl v brejku faulován a nařízené trestné střílení s přehledem střelou nad vyrážečku brankáře proměnil. Domácí v této fázi zápasu nebyli efektivní v koncovce, největší šanci měl paradoxně ve vlastním oslabení obránce Opalek, po položení brankáře ale netrefil z velkého úhlu odkrytou bránu.

Gólové úspěchy pro Znojmo tak přišly až na začátku třetí třetiny a vypadaly velmi podobně jako první branka Orlů. Domácí útočníci si našli vyražený či sražený puk před libereckou bránou a přesnou dorážkou překonali jinak výborného brankáře Alexu. Tento kousek se podařil nejprve ve 44. minutě Davidu Videlkovi, o chvíli později také Dominiku Piskořovi a domácí znovu vedli.

Radost jim ovšem vydržela pouhých dvacet vteřin, než se nejlepší hráč Liberce Michal Bulíř příklepem z pravého kruhu trefil přesně ke vzdálenější tyči a znovu srovnal krok. Poslední desetiminutovka s sebou přinesla spoustu emocí na ledě i hráčských lavicích po několika tvrdých střetech na ledové ploše a následných trestech. Nebezpečnější byli hosté, které od vedoucí branky často dělilo jen pár centimetrů a skvělé zákroky brankáře Kacetla, jenž v samostatných akcích vychytal Jánošíka i Bulíře.

Tři minuty před koncem ale putoval na trestnou lavici Šefl a v libereckém pásmu visel gól ve vzduchu. Jarůšek sice ještě z mezikruží trestuhodně minul, o chvíli později ale domácí využili špatného vyhození Tygrů a Jan Podešva z pravého kruhu nemilosrdným příklepem propálil gólmana. Hosté se hodně zlobili na hlavního rozhodčího, protože na ledě v momentě rozhodující branky zůstal jeden z jejich hráčů ležet, gól ale platil a času do konce zbývalo málo.

Liberec přesto ještě dostal šanci, když byl půl minuty před koncem za zákrok u mantinelu potrestán domácí gólman Kacetl, ani odvolání brankáře a přesilovka šest na čtyři už ale další vyrovnání nepřinesla. Bílí Tygři budou mít možnost napravit dnešní porážku v sobotním střetnutí v Brně, Znojmo se zásluhou osmého vítězství v posledních devíti duelech vyhouplo už na třetí pozici v extraligové tabulce a již za pár hodin přivítá Mladou Boleslav.


Autor: Lukáš Peroutka

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
David Bartoš 0 0 0 1 0
Tomáš Hejl 0 0 0 0 0
Richard Jarůšek 1 0 1 1 0
Tomáš Komínek 0 0 0 1 0
Lukáš Kovalský 0 0 0 0 0
Tomáš Latner 0 1 1 0 0
Filip Mikulášek 0 0 0 0 0
Daniel Opalek 0 0 0 2 2
Dominik Piskoř 1 0 1 3 0
Jan Podešva 1 1 2 2 0
František Pospíšil 0 1 1 1 2
Jakub Stehlík 0 0 0 1 12
Jakub Šaur 0 0 0 2 0
Michal Telesz 0 1 1 2 0
Jiří Tichý 0 0 0 0 0
Jan Trojan 0 0 0 -1 2
David Videlka 1 1 2 1 0
Jakub Zika 0 0 0 -1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Ondřej Kacetl 60 0 3 23 88,46 0 2

Ohlasy k utkání

Martin Stloukal (Znojmo): Byl to velice těžký zápas, soupeř byl hodně kvalitní a organizovaný, nedělal chyby. Těžko jsme se prosazovali, nakonec kvůli tomu i inkasovali gól z trestného střílení. Vítězství si velmi cením, protože v každém útoku nám vypadl jeden hráč... Novák má problémy s kolenem, Kovalský lehký otřes mozku a Bartoš hrál s horečkou. Takže z tohoto pohledu před kluky smekám.