Orli Znojmo Orli Znojmo
41. kolo
CHANCE liga - po 22. 1. 2024
LERAM ORLI ZNOJMO
0:2
0:1, 0:1, 0:0
HC ZUBR Přerov
2'
25'

Poprvé doma bez vstřelené branky

Skóre se měnilo hned na začátku utkání, kdy hosté využili chyby Orlů na útočné modré a proměněným nájezdem se ujali vedení. To následně ve druhém dějství šťastnou trefou ještě navýšili a protože Znojmu naopak nebylo v zakončení přáno, odvezli si Zubři všechny body.

Přerovští hokejisté se ve Znojmě nezdržovali zdvořilostními frázemi a již ve druhé minutě utkání skórovali. Daniel Indrák využil zaváhání v rozehře a v samostatném úniku bekhendem přehodil Groha. Orli byli po inkasované brance v útlumu a nemohli se dostat do tempa, soupeř už však jejich nemohoucnost nedokázal potrestat. Obrazu hry nepomohlo ani souběžné vyloučení na obou stranách, naopak se zápas ještě více rozkouskoval. K první opravdovější šanci se domácí prokousali až v 16. minutě, kdy po Šťovíčkově pobídce pálil na přerovského gólmana Tomáš Svoboda.

Ze znojemské strany hodně bídnou třetinu mohla ještě v samotném závěru napravit početní výhoda. V ní se Orlům podařilo usadit v útočném pásmu a pokoušeli se na přání fanoušků o vyrovnání. Blízko zásahu byl Zahradníček, jehož střela od modré čáry se otřela o břevno a poté skončil puk na horní síťce. V posledních vteřinách to ještě zkoušel z dorážky Beránek, ale ke smůle domácích minul. Kratičkou část přesilovky si Jihomoravané přenesli ještě do prostředního dějství.

Pár vteřin výhody už ale Orlům nestačilo ani k založení akce, pokračovalo se tak v plném počtu hráčů na obou stranách a také v nepříliš líbivé podívané. Navíc již druhá studená sprcha pro domácí tým přišla v čase 24:52. Tadeáš Talafa vyslal ránu od modré čáry a kotouč zaplul až za Grohova záda. Znojemské neprobudil ani druhý inkasovaný gól a dál pokračovali ve hře bez nápadu. Naopak Groh měl ve svém brankovišti práci po rychlé akci Indráka, krátce po buly prověřil pozornost maskovaného muže také Zeleňák.

Až v samotném závěru druhé třetiny podnikli Orli několik výpadů na prokřehlého Postavu, v jednom z nich nebezpečně zakončoval zpoza obránce Sklenář, ale přerovský gólman si puk se štěstím pohlídal. Nepříjemný průběžný stav 0:2 tak vydržel až do odchodu do šaten a Znojmu už zbývala jen poslední dvacetiminutovka k tomu, aby otočilo vývoj duelu.

Moc to ale nevypadalo, že by bylo ve znojemských silách ještě něco se zápasem vymyslet. Přerov se soustředil na pevnou defenzívu a prokousat se obranným valem nebylo vůbec jednoduché. Ojedinělé šance navíc s jistotou kryl brankář Zubrů. Pěknou možnost vypracoval Hruška pro Matuše, ale přihrávku zpoza brány nedokázal znojemský střelec přesně umístit. Domácí se s přibývajícími minutami pokoušeli alespoň o nějaký náznak tlaku, ale soupeř zvolil osvědčenou taktiku častého vyhazování kotouče a odpalování od brány.

Orli ještě sáhli k variantě hry bez gólmana, ale ani to nepřineslo kýžený efekt. Prohra 0:2 tak Orlům znemožnila odpoutat se ode dna ligové tabulky.



Autor: Petr Frömel, Petra Matůšová

Chci být týmu co nejvíce přínosný, přeje si Petr Kratochvíl

V neděli byl u výhry Brna nad Libercem, o den později se už v dresu Znojma utkal s Přerovem. Porážce ale vzdorovat nedokázal. V dřívějších letech však byl součástí týmu Šumperka, se kterým dvakrát odvrátil sestup do druhé ligy. O současné roli v týmech Komety a Znojma, a o vzpomínkách na loňský ročník se rozpovídal útočník Petr Kratochvíl.

Ještě včera zápas za Kometu, dnes už ve Znojmě. Bohužel šlo o hořkou porážku. Co by se dalo označit za hlavní moment utkání, kdy se věci obrátily na stranu soupeře?

Rozhodně to přišlo hodně brzy. Řekl bych, že tím momentem byla první třetina. Dostali jsme poměrně laciné dvě branky, a posléze jsme tahali za kratší konec. Měřítko snesla možná třetina poslední. Soupeře se nám dařilo poměrně tlačit a naše hra byla kvalitnější. Celkově ale o dobrý zápas určitě nešlo.

Zubři hráli jistě do obrany, dostat se přes ní byl problém…

Ano, ale my jsme o tom věděli. Už před duelem jsme si jejich styl hry rozebírali na videu. Připravovali jsme se na to, že budou stát ve středním pásmu. Bohužel až na třetí třetinu se nám tyto faktory překonat nepodařilo.

V Přerově máte odehráno ke třiceti utkáním, bylo to pro vás v něčem jiné?

To bych úplně neřekl. Začal jsem tam jako junior, a později jsem měl možnost střídavých startů do první ligy. Samozřejmě znám klub a lidi okolo něj, ale speciálně jsem se na to nepřipravoval.

Jak vznikla domluva se Znojmem? Byl to blesk z čistého nebe, nebo se o této variantě spekulovalo už dříve?

O tom, že zde vypomůžu, jsem se dozvěděl včera večer po zápase. A na jak dlouhý časový úsek zde zůstanu je rovněž na vedení a realizačním týmu. Jde o věci, které prostě člověk neovlivní…

V krajském městě jste letos z pozice hráče čtvrté lajny odehrál skoro sto osmdesát minut. Je pro vás zdejší štace jakým si nakopnutím do dalších klání? Můžeme vzít v potaz, že v CHANCE lize se vám bodově vždy poměrně dařilo.

Role ve Znojmě je určitě jiná než v Kometě. Tam se jí snažím plnit úkoly, které mám provádět. Pokud přijdu sem, snažím se samozřejmě týmu pomoci, co nejvíce to jde. Dnes to ovšem nevyšlo, tak jak bych si z osobního hlediska představoval.

V kádru Orlů je nyní docela početná brněnská kolonie. Při cestě na trénink tedy už jedno auto stačit nebude že?

(smích) Upřímně, ještě nevím jak se kluci dopravují. Já jsem jel dnes po vlastní ose, takže si netroufnu odhadnout, zda se naskládají do jednoho auta nebo ne.

Při působení v Šumperku jste si boje o udržení vyzkoušel ve dvou případech. Draci však loni sestoupili a nahradili je právě Znojemští, kteří jsou nyní na podobných místech. Cítíte na svou osobu nějaký tlak?

Pokud bych zde byl delší dobu tak určitě. Asi tady nejsem od toho, abych nastupoval ve čtvrté formaci, ale abych týmu pomohl góly, přihrávkami atd. Myslím, že bych měl být důležitou součástí týmu.

Budete-li konkrétnější, v čem byste chtěl Orlům ještě pomoci?

Za svou hlavní přednost bych považoval bruslení. Snažím se jej využívat kdykoliv to jde. Protože jsem menším člověkem, musím z toho také těžit. I když to tedy v soubojích u mantinelů není moc slavné (usmívá se). Chtěl bych pomoci také brankami v početních výhodách. Bohužel dnes jsme se dostali jen do jedné, kde šance chyběly…

Nesmíme určitě opomenout minulý ročník. V kádru Beranů jste byl jedním z největších lídrů. Následně jste se probojovali až do baráže o nejvyšší soutěž. Dalo by se tedy říci, že patříte mezi hráče s čichem na důležité góly?

Pokud bychom mohli, bylo by to super (smích). Přijdu-li kamkoliv, snažím se pracovat pro mužstvo na sto procent s tím, že na ledě nechám vše. V loňském roce se ve Zlíně sešlo spoustu věcí, které nakonec daly dohromady mozaiku v podobě baráže o extraligu. Bylo to skvělé, ale určitě ne jen o mně.

Ve finálové sérii jste byl jediným hráčem, který se dokázal proti Kladnu prosadit. Když se na to ale ještě jednou zpětně podíváte, měli Rytíři skutečně takovou převahu? Nebo byly i fáze, kde jste měli možnost je přehrát?

Už po konci série jsem to zmiňoval a můj názor se nezměnil. Odešly nám prostě síly, což bych řekl, že není žádným tajemstvím, a extraliga je přeci jen o level výše. Za hlavní příčinu bych označil fakt, že soupeř šel do baráže odpočinutý a my rozbití z play-off.

Další utkání se odehraje právě ve Zlíně. Pokud budete samozřejmě na soupisce pro příští zápas, už o speciální duel půjde…

Zde už pravděpodobně ano. Úplně si nedokáži představit, jak bych se na to připravoval. Potažmo jaká by byla reakce fanoušků. Nyní ale nedokáži přesně odpovědět, jaká nastane situace.


Autor: Vláďa Jelen, Foto: Michal Křepela

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Lukáš Adámek 0 0 0 0 0
Jan Bartko 0 0 0 0 0
Petr Beránek 0 0 0 0 0
Jan Berger 0 0 0 0 0
Daniel Bukač 0 0 0 -2 0
Patrik Čermák 0 0 0 0 0
Jan Hruška 0 0 0 -2 0
Jakub Jenáček 0 0 0 0 0
Pavel Jenyš 0 0 0 0 0
Petr Kratochvíl 0 0 0 -2 0
Peter Lichanec 0 0 0 0 0
Radim Matuš 0 0 0 -2 2
Dominik Sklenář 0 0 0 0 0
Tomáš Svoboda 0 0 0 0 0
David Štich 0 0 0 -2 0
Martin Šťovíček 0 0 0 0 0
Dominik Tejnor 0 0 0 0 0
David Vala 0 0 0 0 0
Jan Zahradníček 0 0 0 0 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Dominik Groh 59 17 2 15 88,24 0 0

Ohlasy k utkání

Václav Baďouček (Znojmo): Věděli jsme, že Přerov poslední zápasy praktikuje urputnou obranu. To se potvrdilo a bohužel utkání poznamenala naše chyba hned na začátku. Celou první třetinu jsme byli nervózní. Po zbytek zápasu jsme nenašli recept na přerovskou defenzívu a brankáře. Scházelo nám více zarputilosti, možná i troška štěstí. Soupeř dal dva góly, my žádný a odváží si zasloužené vítězství. Měli jsme teď sérii, kdy jsme bodovali a dneska se nám zápas nevydařil. Musíme se připravit na další utkání. Asi bych lhal, kdybych řekl, že ostatní výsledky nesledujeme, ale v první řadě se musíme soustředit na sebe. Pořád je ještě dost zápasů, abychom si to zvládli uhrát sami. V tuto chvíli je trh tak přebraný, že dalšího hráče asi nenajdeme. Možná přivedeme ještě někoho formou střídavých startů, případně mužstvo nějak oživíme.

Michal Mikeska (Přerov): V první třetině byli lepší domácí. Na náš vkus měli i hodně šancí. Museli jsme změnit taktiku zápasu. Od druhé třetiny jsme měli i my více šancí, ale bohužel jsme je neproměnili. Přesto jsme měli po dvou třetinách náskok 2:0. Momentálně jsme natolik sebevědomí, že jsme věřili, že si tento výsledek dokážeme pohlídat. Druhou i třetí třetinu jsme odehráli velmi dobře. Znojmo má velmi dobré hráče a skvělé individuality. To se potvrdilo v přesilové hře, ale naštěstí jsme jim poskytli jen jednu a dokázali ji ubránit. Věděli jsme, že musíme dobře bránit a mít dobrý pohyb, aby nás soupeř nepřebruslil. Všechno nám vyšlo podle plánu. Takové dobré hráče sice nejde ubránit celých šedesát minut, ale proto nám v bráně stojí skvělý gólman a všechno dohromady dává dobré výsledky.

Související články

Naši soupeři
ne 21. 1. 2024

Do Znojma míří Zubři z Přerova