Orli Znojmo Orli Znojmo
17. kolo
CHANCE liga - so 28. 10. 2023
LERAM ORLI ZNOJMO
4:5
1:0, 2:1, 1:4
HC Baník Sokolov
17'
23'
31'
51'
33'
46'
53'
56'
58'

Kolaps v závěru přihrál vítězství Sokolovu

Znojemští hokejisté měli domácí utkání se Sokolovem výborně rozehrané, velkou část duelu byli o několik kroků před svým soupeřem a ještě v 53. minutě vedli 4:2. Poté ale přišel zkrat, hosté třemi góly v řadě v rozmezí necelých pěti minut obstarali dokonalou otočku a zaskočení Orli již nedokázali adekvátně zareagovat.

Po opatrnějším úvodu utkání se hosté dočkali již na startu 7. minuty přesilové hry. Výhoda ale Sokolovu příliš nesedla a když už se podařilo ohrozit znojemskou klec, byl na svém místě gólman Durný. Stejnou početní převahu dostali vzápětí i Orli a počínali si v ní přeci jen aktivněji. Hruška zahrozil krátce po vyhraném vhazování, Beránkova střela z mezikruží byla zase zblokována. Přestože Jihomoravané v přesilovce neskórovali, vytvořili si díky ní tlak, který pokračoval i v dalších minutách. Nejdříve po pěkné souhře zahrozil Mareš, poté dostal přesně na modrou čáru nabito Anton Karlsson a neomylně zamířil do horní části brány.

Sokolov se ihned pokoušel o bleskovou odpověď, ale znojemská defenzíva v čele s Durným nechtěla povolit. Nápor hostů se stupňoval a vyvrcholil vyloučením Havláta pár vteřin před první sirénou. Početní výhodu si tak mužstvo přeneslo do druhé části zápasu.

Ovšem ani tentokrát nedokázal Baník v přesilovce výrazněji zahrozit a Znojemští si v poklidu pohlídali svůj náskok. Ten navíc dokázali ve 23. minutě ještě přikrmit – střelu Stránského od modré čáry tečoval za Michajlova záda Marek Špaček. A pár sekund po polovině duelu to bylo už 3:0 pro domácí. Pěknou kombinaci završil Martin Šťovíček a rozburácel tribuny v Nevoga aréně potřetí. Sokolovští se ale nechtěli vzdát a tentokrát jim ke kontaktnímu zásahu pomohla v pořadí již třetí početní výhoda, kterou tentokrát využili beze zbytku. Přihrávku skrz pásmo přetavil v gól Václav Adamec. Hektický závěr třetiny s několika vyloučeními na obou stranách završila menší strkanice v rohu obranného pásma Znojma. Orli přesto mohli odcházet do kabin o poznání spokojenější.

To ale ještě nikdo na jihu Moravy nemohl tušit, co nabídne závěrečné dějství. Nejdříve se postarali o snížení hosté - Vojtěch Tomeček dostal nabito do kruhu a střelou z první propálil Durného. Orli dokázali rychle zareagovat a vzali si zpět dvoubrankové vedení díky využité přesilovce. Jan Hruška se bleskově zorientoval ve skrumáži před brankovištěm a profitoval z přesné dorážky. Poté ale přišel neuvěřitelný znojemský zkrat a Sokolov dokázal, proč patří k týmům ze samotné špice ligové tabulky. V čase 52:48 se postaral o snížení Daniel Kružík, jenž dostal až příliš prostoru před domácí klecí. O dvě a půl minuty později zařídil vyrovnání David Tureček. Dokonalý obrat na 4:5 završil o další dvě minuty později Daniel Kružík, který opět zůstal před svatyní Durného nepokrytý a kotouč napálil nad lapačku gólmana Orlů.

Znojemští již ve zbývajícím čase nedokázali nic vymyslet. Sice odvolali brankáře na střídačku a zkusili štěstí s šesti muži v poli, ale na jakýkoliv zvrat již bylo příliš pozdě. Čtyři inkasované góly v závěrečném dějství tak přihráli všechny tři body do Sokolova.


Autor: Petra Matůšová

Snažili se nám dostat pod kůži. Závěr je neomluvitelný, mrzí prohra Stránského

David Stránský prožil proti Sokolovu povedený večer. Svým spoluhráčům připravil hned tři branky ze čtyř, což jej vyhouplo mezi nejproduktivnější beky týmu. Jak smolnou sobotní prohru hodnotí?

Proti Sokolovu jste sahali po výhře. Co se stalo ve třetí třetině?

Uvědomujeme si, že se blíží reprezentační přestávka a do těch zbývajících zápasů chceme dát maximum. Potřebujeme se posunout v tabulce. Dnes jsme začali dobře. Byli jsme aktivní. Ten závěr je ale neomluvitelný. Fanouškům bychom se chtěli za ten zkrat omluvit.

Po druhé třetině jste měli utkání pod kontrolou. Po přerušení se snažil Sokolov vyvolat roztržku, mohlo mu to pomoct v tom, co se stalo v závěru?

To si nemyslím, ale samozřejmě se nám snažili dostat se trochu pod kůži. Do té třetí třetiny šli se ztrátou, tak se nás chtěli rozhodit. Nemyslím si ale, že by zrovna tohle ovlivnilo zápas.

V Sokolově jste nedali ani gól, ale teď jste překonali gólmana soupeře hned čtyřikrát. V čem to bylo jiné?

Nedokázali jsme se tehdy prosadit v jejich pásmu, byli v něm hodně aktivní. Bylo to utkání o jednom gólu. Ten rozdíl byl diametrální.

Na co se tedy do příště budete chtít víc zaměřit?

Musíme hrát celých šedesát minut a ty dobře rozehrané zápasy dotáhnout do vítězného konce.

V pondělí vás čeká Zlín...

Chceme tam uhrát body. Už to nutně potřebujeme.


Autor: Simona Růžičková, Lukáš Caha

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Lukáš Adámek 0 0 0 -1 0
Jan Bartko 0 1 1 -2 0
Petr Beránek 0 1 1 1 2
Marek Berka 0 0 0 -1 0
Patrik Čermák 0 0 0 1 0
Robert Havlát 0 0 0 0 2
Jan Hruška 1 0 1 -2 0
Jakub Jenáček 0 0 0 -1 0
Anton Karlsson 1 0 1 1 0
Erik Mareš 0 0 0 1 0
Radim Matuš 0 1 1 -2 0
Jiří Remta 0 0 0 0 0
Jan Sedláček 0 0 0 0 0
Dominik Sklenář 0 0 0 -1 0
David Stránský 0 3 3 1 0
Marek Špaček 1 0 1 0 2
Martin Šťovíček 1 1 2 1 0
Dominik Tejnor 0 0 0 0 0
Jan Zahradníček 0 0 0 -1 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Roman Durný 59 32 5 27 84,38 0 0

Ohlasy k utkání

Václav Baďouček (Znojmo): Pro mě neomluvitelný a nepochopitelný výkon. Omlouvám se fanouškům za tu frašku ve třetí třetině, kterou jim tým předvedl. Pokud chceme být v tabulce někde v klidu, tak si něco podobného nemůžeme dovolit. Takto výborně na vítězství rozehraný zápas není možné soupeři darovat po tak laxních individuálních chybách. Inkasujeme jeden gól, tým se začne bát a dělat chyby, které za stavu 3:0 prostě neděláme. Na této úrovni už prostě mužstvo ve třetí třetině musí vedení 4:2 dotáhnout k výhře. Kdyby nás soupeř přehrával, tak je to něco jiného, ale my mu té příležitosti dali na stříbrném podnose. Celý tým se sesypal a ztratili jsme tři body.

Tomáš Mariška (Sokolov): Chtěli jsme hrát jednoduše, ale domácí byli první polovinu zápasu zodpovědnější a pracovitější. Zasloužili si dát i ty vedoucí branky. Za stavu 1:3 z naše pohledu jsem rád, že jsme nesložili zbraně a vydrželi jsme pracovat. Dali jsme týmu nějaký impulz změnou v sestavě a asi nejvíc nám pomohla branka právě na 1:3, která nám dodala sebevědomí. Domácí potom byli stále nebezpeční a zase nám odskočili. Výborně nás podržel brankář, který v rozhodujících chvílích chytil dvě ohromné šance. Dneska jsou to pro nás velmi cenné body. Víme, že Znojmo má velkou sílu v ofenzivě. Myslím si, že jejich výkony jsou lepší, než jaké mají postavení v tabulce. Dnes jsme byli my šťastnějším týmem.

Fotogalerie

Související články