Orli Znojmo Orli Znojmo
OF3
2. liga - st 15. 3. 2023
Znojmo
7:4
2:0, 3:1, 2:3
Nový Jičín
2'
11'
23'
25'
27'
55'
59'
28'
49'
53'
58'

Čtvrtfinále je doma! Orli slaví rychlý postup

Znojemští hokejisté vlétli na soupeře bez rozpaků, brzy se ujali vedení a svůj náskok pravidelně přiživovali – před polovinou duelu svítilo na časomíře výmluvné skóre 5:0. Nový Jičín ale nehodlal snadno kapitulovat a třemi góly – dvěma v početní výhodě a jedním v oslabení – zamotal znojemské hlavy. V dramatické koncovce došlo i na hru bez brankáře a do prázdné klece zpečetil výhru Orlů druhou trefou v utkání Dominik Sklenář.

Orli vlétli do třetího osmifinále ve stejné sestavě jako v Novém Jičíně, pouze v brankovišti dostal přednost Matěj Žajdlík a hostující brankář Šimonů si hned od samého začátku nemohl stěžovat na nedostatek práce. Na konci druhé minuty navíc poprvé inkasoval, když zužitkoval přihrávku z mezikruží zcela nehlídaný Patrik Čermák. V polovině osmé minuty se u střídaček do sebe pustili v pěstní výměně domácí Špaček a hostující Sluštík. Hra dále plynula bez větších šancí. Až v jedenácté minutě stál na správném místě před brankou junior Max Kotrba a dorazil střelu Šťovíčka za rozhozeného brankáře Nového Jičína. Následovala přesilovka hostů, ale i v ní útočili Orli. Nejprve kličkou nevyzrál na Šimonů Jan Hruška a poté ani dělovkou Stránský. Brankář Orlů Žajdlík si v první třetině nepřipsal ani jeden zákrok.

I ve druhé třetině pokračovala dominance Znojma. Nejprve třetí brankou rozjásal fanoušky Jakub Köver, jehož vybídl k zakončení Jenáček. Za tři minuty vyrazili Orli do rychlého útoku a odražený kotouč doklepl do prázdné branky Martin Šťovíček. V šestadvacáté minutě z rohu vybruslil Kirill Nižnikov a pátou brankou vyhnal Šimonů na střídačku. Do branky se postavil Filip Hořejší, hosté ožili a z ojedinělé šance v přesilovce snižili, když Adam Flok měl před brankou dostatek času na dorážku. Jednadvacátá minuta přinesla tyčku znojemského obránce Remty. Žajdlík podržel Orly v pětatřicáté minutě, na jeho výstroji ztroskotal se svojí šancí Juříček. Vzápětí si první početní převahu vyzkoušelo Znojmo, ale prosadit se v ní nedokázalo. Hosté odpověděli několika střelami, ale Žajdlík byl pozorný.

Do třetí části vstoupili Orli střelou Jana Hrušky a pohlednou akcí Nižnikova, ale ani jeden stav utkání nenavýšil. Za hosty se pokoušel zkorigovat kapitán Květoň, jenže neprostřelil bránícího hráče a na opačné straně střílel z první bez přípravy Ondřej Svoboda jen do brankáře. V sedmačtyřicáté minutě vyloučili rozhodčí kapitána Znojma Tomáše Svobodu a Nový Jičín podruhé v utkání využil početní převahu. Na Žajdlíka dokázal vyzrát Jan Sluštík. Poté měli možnost přesilovky i Orli, ale prosadit se po chybě v obraně dokázali znovu hosté. Maliník ještě ve velké šanci netrefil branku, ale Adam Flok následně našel volně ležící kotouč a v úniku prostřelil druhou brankou v zápase Žajdlíka. Znojmo ale velmi rychle odpovědělo, když Dominik Sklenář tečoval střelu Remty a zvýšil na 6:3. Hostující tým ale neskládal zbraně a opět snížil. Pohlednou samostatnou akci předvedl Dan Handl. Nový Jičín zariskoval a odvolal brankáře, čehož využil ke vsítění sedmé branky Dominik Sklenář. Znojmo tak po výhře 7:4 slaví postup do čtvrtfinále.


Autor: Petra Matůšová, Martin Smejkal

Tři zápasy, tři výhry. To je pro nás důležité, říká Matěj Žajdlík

Osmifinále druhé ligy proti Novému Jičínu je již splněná část cesty Orlů za postupem do Chance ligy. Znojemský brankář Matěj Žajdlík hodnotí poslední zápas i celou sérii první části vyřazovacích bojů play-off.

Poslední zápas v osmifinále, jaký byl z vašeho pohledu?

Zhodnotil bych ho jednoduše, výhrou. Bohužel konec jsme si trošku zkomplikovali, ale jinak jsme celý zápas dominovali. V první třetině jsem vlastně neměl ani zásah, takže to je potom pro mě těžší. Pro diváky muselo být atraktivní, že padaly góly na obě strany. Myslím, že nemáme důvod dávat hlavy dolů, výhra se určitě cení.

V první třetině ani jeden zásah, jak je pak těžké udržet se v koncentraci?

Pro každého brankáře je daleko lepší a jednodušší, když je pod permanencí střel. My máme kvalitní tým, díky tomu takové zápasy někdy jsou, že nemáme moc zásahů. Potom si tu koncentraci musíme najít někde jinde a udržovat si ji každou chvíli.

Jak vám sedl Nový Jičín jako soupeř do osmifinále?

My jsme od nich možná čekali trošku jinou hru. Mysleli jsme, že budou hrát podobně hokejově jako v základní části. Tam ty zápasy proti nim byl dobrý hokej. Teď se více zatáhli a snažili se hodně bránit. Což bylo asi logický, protože věděli, jaký hokej hrajeme my a museli najít nějakou strategii, jak na nás zkusit vyzrát. V Jičíně se jim to dařilo, ale nakonec jsme to taky zvládli. Jinak se nám proti nim všechny zápasy hrálo dobře. Tři zápasy, tři výhry, a to je důležité.

Probíhá nějaká speciální příprava na soupeře v play-off?

Máme nějaká videa, kde se na jejich zápasy můžeme podívat. Ale my chceme porazit každého a dojít si do našeho velkého cíle, takže se soustředíme převážně na sebe. Je nám jedno jestli hrajeme s tím nebo tím, jdeme zápas po zápase a snažíme se vyhrávat.


Autor: Simona Růžičková

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Lukáš Adámek 0 1 1 0 0
Petr Beránek 0 2 2 0 0
Patrik Čermák 1 0 1 0 0
Jan Hruška 0 0 0 0 2
Jakub Jenáček 0 1 1 0 2
Max Kotrba 1 1 2 0 0
Jakub Köver 1 0 1 0 0
Erik Mareš 0 0 0 0 0
Kirill Nižnikov 1 0 1 0 0
Tomáš Pigl 0 0 0 0 0
Jiří Remta 0 1 1 0 0
Jan Sedláček 0 0 0 0 0
Dominik Sklenář 2 0 2 0 0
David Stránský 0 1 1 0 0
Ondřej Svoboda 0 1 1 0 0
Tomáš Svoboda 0 2 2 0 2
Marek Špaček 0 1 1 0 4
Martin Šťovíček 1 1 2 0 0
Dominik Tejnor 0 1 1 0 0
Lukáš Zukal 0 1 1 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Matěj Žajdlík 60 15 4 11 73,33 0 0

Ohlasy k utkání

Tomáš Jakeš: Velký respekt před Jičínem. Hráli výborně a byli na nás skvěle takticky připraveni celou sérii. I dnes, ale i v těch předchozích zápasech tam od nás bylo místy nějaké podcenění, což se nám nesmí stávat. Musíme myslet i na zadní vrátka. Soupeř hrál na hranici svých možností a určitě nás prověřil. Pro nás se ale nic nemění. První série je za námi, počkáme na dalšího soupeře a jdeme si dále za naším cílem.

Petr Macháček (Nový Jičín): Znojmo si od samého začátku utkání kráčelo za vítězstvím. Znovu se díky naší chybě dostalo brzy do vedení. My jsme jim v závěru utkání dokázali trošku zamotat hlavu, ale celou sérii byl puk na jejich straně. Já doufám, že jsme Orlům ukázali nějaký varovný prst pro další pokračování play-off, protože pokud vypadnou z tempa, budou to mít hodně těžké.

Fotogalerie

Související články

Aktuální zprávy
po 17. 4. 2023

Vstupenky na čtvrté finále ve Znojmě v prodeji!