Orli Znojmo Orli Znojmo
35. kolo
2. liga - so 4. 2. 2023
Znojmo
3:1
0:0, 2:1, 1:0
Val. Meziříčí
21'
37'
49'
38'

Dva góly Adámka přihrály vítězství Znojmu

Po bezbrankové první třetině se jako první střelecky probudili znojemští hokejisté, kteří v 21. minutě otevřeli účet duelu. Od té doby už své vedení nepustili, a přestože soupeř z Valašského Meziříčí hodně kousal, zůstaly tři body doma. O dvě branky Orlů se postaral útočník Lukáš Adámek.

Na začátku první třetiny první útok Orlů dostal soupeře pod tlak, který nedokázali využít ve svůj prospěch. Další příležitosti přišly při početních výhodách. Ani ty ale změnu skóre nepřinesly. Žádné další šance si hráči nedokázali vytvořit, a tak první dějství skončilo bez gólů.

Na začátku druhé třetiny se Orli dostali do vedení po střele Lukáše Adámka od modré čáry. Hosté zanedlouho byli blízko vyrovnání, když Dominiku Grohovi propadla střela od modré, ale za brankovou čáru se nedostala. Poté přišlo další vyloučení na straně domácích, které ve většině času strávili v útočném pásmu. Po úspěšném oslabení přišla na řadu přesilová hra, ve které se Orli nedokázali gólově prosadit. V druhé polovině třetiny se situace opakovala. Oslabení ani přesilová hra góly nepřinesly. Avšak krátce po konci početní převahy se Znojemští dostali do dvougólového vedení, o které se zasloužil Marek Špaček, jenž dorazil kotouč mezi betony brankáře. Na tento stav hosté reagovali velmi rychle a David Kozubík, který zůstal osamocený před Grohem, snížil stav na 1:2.

Po skončení druhé třetiny dostal trest Kirill Nižnikov, a tak Orli třetí třetinu začali oslabením. V něm se stav utkání nezměnil. Po jeho skončení se však hned Nižnikov dostal do přečíslení s Dominikem Sklenářem, který trefil pouze tyč. Stále více ze hry měli domácí a svůj tlak dokázali proměnit v gólovou radost. Svojí druhou trefou v utkání Lukáš Adámek změnil stav utkání na 3:1. Další šanci dostat se zpět do zápasu dostali Bobři po vyloučení Marka Špačka, ale opět se jim nepodařilo početní převahu využít. Do další gólové šance se dostal Adámek, který mohl pečetit svůj hattrick, ale Ševců jeho střelu udržel ve výstroji. Ke konci utkání dostala opět obě mužstva příležitost přesilových her, kterých ani jeden celek nevyužil, a tak utkání skočilo 3:1.


Autor: Petra Matůšová, Simona Růžičková

Martin Šťovíček: Ubojované vítězství nás může dostat z útlumu

Nejproduktivnější hráč a kapitán Orlů dovedl svůj omlazený a oslabený tým po třech zápasech k plnému bodovému zisku dvěma přihrávkami. „Za osobní body jsem rád, ale určitě je raději vyměním za týmové úspěchy,“ prozrazuje Martin Šťovíček.

Po třech zápasech se podařilo vyhrát za plný bodový zisk. Jaký to byl zápas?
Máme poslední zápasy útlum, takže jsme věděli, že to bude těžký zápas a nebudeme tam soupeři sypat velké množství branek. Takže přesně jak se očekávalo, je to ubojované vítězství, kde se hrálo podle mě velmi dobře do obrany a ubránili jsme výborně všechna oslabení. Kterých ale bylo na můj vkus zbytečně moc a často za nepotřebné zákroky. Vstřelili jsme tři góly, máme vítězství a snad nám to pomůže se znovu nastartovat.

Do utkání jste vstupovali po první porážce bez zisku bodů. Jaká byla po prohře v Havlíčkově Brodu nálada kabiny?
Už po zápase v Brodě, i na každém dalším tréninku se to intenzivně řešilo. Soupeř vyhrál zaslouženě, protože to byl opravdu neadekvátní výkon, kde nebylo nic včetně potřebného nasazení, takže se to řešilo hodně i u videa. Proti Valašskému Meziříčí jsme tam ale nechali všichni všechno, a i když to nebylo pohledné, bojovali jsme a dopadlo to dobře.

Poslední zápasy se hraje na maximálně tři útoky. Někdy hrají dokonce obránci v útoku. Je pro vás lepší hrát na kompletní čtyři řady nebo preferujete tři?
Je to asi jak u koho, každý hráč to má jinak. Mě vyhovuje více hrát, protože natrénováno máme a ty tréninky ve Znojmě jsou celou sezónu ostré, takže fyzičku a sílu hrát to na menší počet hráčů určitě máme. Bylo by ale fajn, kdyby se zranění a nemocní už zapojili.

V některých pasážích utkáních se přetěžují klíčoví hráči, protože další dvě řady jsou poskládané z juniorů nebo velmi mladých hráčů. Je to komplikace?
Určitě, ale na druhou stranu pro ty mladé kluky je to skvělá zkušenost. Můžou se ukázat, že na to mají, a kdybychom byli kompletní tak tu třeba nebudou. To důležité začne až za měsíc a oni se teď ohrají a v play-off to mohou prodat.

K vítězství nad Valašským Meziříčím jste přispěl dvěma asistencemi. Potvrdil jste tak roli nejproduktivnějšího hráče týmu…
Já se nějak extra nekoukám na svůj vlastní výkon. Pro mě je důležité získat tři body a posílit sebevědomí mužstva. Samozřejmě jsem rád za přispění k vítězství, od toho tady jsem, ale soustředním se na týmové výkony.

Přesilovky. Kapitola sama o sobě. Nedaří se vám v nich již delší dobu. Kde je ten zásadní problém, že vám tato speciální situace nevychází?
Nebudeme si nic nalhávat. Přesilovky nám nejdou, možná už to bude i tím, že soupeři se na nás lépe připravují. Ale na to se nemůžeme vymlouvat, máme v kádru spoustu hráčů, kteří mají zkušenosti z vyšších soutěží a musíme nadále na tom pracovat, snažit se ty zkušenosti prodat. S Valašským Meziříčím už tam byla aspoň ta střelba, ale je nutné to trefit, posílit sebevědomí a hlavně zachovat chladnou hlavu.

Základní část se přehoupla do poslední čtvrtiny. Play-off se blíží. Sledujete soupeře pro vyřazovací boje, i například z té západní konference?
Občas někdo něco řekne, někdy se o tom pobavíme, ale já osobně to nesleduju. Je vcelku jedno koho vyfasujeme, protože v play-off je každý soupeř o stupeň těžší a stejně to nakonec je jen o nás, jak se připravíme, takové to potom budeme mít.

V některých zápasech se zranili hráči, po zákrocích které byli na hraně, ale rozhodčí to docela dost pouští. Jak to vnímáte?
Rozhodčí jsou jen tři, takže to mají těžké. Nevidí vše a soupeři k nám prostě takto důrazně hrají a vidí v tom své šance. Každý hraje na hraně a speciálně když přijedou sem do Znojma, kde je nejlepší atmosféra, tak zkouší všechno a pro ně je to kolikrát svátek. Ale je to tak celou sezónu, s tím se musíme vyrovnat.

Příští soupeř bude Velké Meziříčí, které bojuje o záchranu. Bude to ten správný soupeř se dostat do herní i střelecké pohody?
Může to tak být, ale spoléhat se na to nemůžeme. Minule jsme jim dali dvanáct branek, což však neznamená, že tomu bude tak i nyní. My víme, v jaké se nacházíme situaci, nejde nám to a je důležité to nepodcenit. Přistoupit k tomu zodpovědně, dát co nejvíce branek a dostat se zase do té naší formy.


Autor: Martin Smejkal

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Lukáš Adámek 2 0 2 0 0
Petr Beránek 0 0 0 0 0
Patrik Čermák 0 0 0 0 0
Jakub Jenáček 0 0 0 0 0
Jakub Kalčík 0 0 0 0 0
Vojtěch Kloz 0 0 0 0 2
Max Kotrba 0 0 0 0 0
Erik Mareš 0 1 1 0 0
Kirill Nižnikov 0 0 0 0 2
Tomáš Pigl 0 0 0 0 0
Jiří Remta 0 0 0 0 0
Jan Sedláček 0 0 0 0 2
Dominik Sklenář 0 1 1 0 0
David Stránský 0 1 1 0 0
Ondřej Svoboda 0 0 0 0 0
Marek Špaček 1 0 1 0 2
Martin Šťovíček 0 2 2 0 4
Dominik Tejnor 0 1 1 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Dominik Groh 60 14 1 13 92,86 0 0

Ohlasy k utkání

Jiří Beroun (Znojmo):

Pořád je to od nás utrápená hra. Nemáme souboje, nefungují nám krátké přihrávky a když si řekneme, co budeme hrát, tak to nehrajeme. Musíme se vrátit k té hře, která víme, že fungovala. Nastavit hlavy, hrát důrazně, mít dobrý pohyb, a to nám teď všechno chybí. V posledních zápasech nám chybí dost hráčů, ale i přesto by měl mít tým sílu. Trénujeme každý den, a není to, že bychom to tam odklouzali. Ta sezóna má nějaký vývoj a teď jsme ve fázi, kdy se nám moc nedaří. Sešli se nám nemoci a zranění ve stejnou dobu a až se kluci vrátí, ta hra bude vypadat zase jinak. Týmům proti nám se hraje mnohem lépe, protože vědí, že nemají co ztratit.

Lukáš Plšek (Valašské Meziříčí):

Dneska jsme po dlouhé době odehráli dobré utkání. Jediné, co nevyšlo, je výsledek. Ukázali jsme, že umíme hrát dobrý hokej a o TOP 8 se popereme. Musíme pokračovat ve stejné hře jako dneska a nemám strach, že se tam nedostaneme. Věděli jsme, jaké mělo Znojmo poslední zápasy, že nemají své nejlepší hráče a kdy jindy je porazit, když ne dneska. Věřili jsme, že je můžeme nachytat, ale bohužel to nevyšlo. Možná nám chybělo i trošku štěstí. Cením si toho, že do poslední minuty jsme hráli o body a doufám, že na dnešní zápas dokážeme navázat.

Fotogalerie

Související články