Orli Znojmo Orli Znojmo
43. kolo
EBEL - pá 24. 1. 2020
Znojmo
4:2
0:0, 0:1, 4:1
Graz
47'
48'
57'
58'
24'
60'

Znojemská vlna kulminovala během pětatřiceti sekund. Orli živí naději na přímý postup!

Znojmo se na první branku dlouho načekalo, ale nakonec udeřilo ve správnou chvíli a dvěma rychlými góly páteční duel s Grazem otočilo. Díky výhře 4:2 tak zůstává v boji o přímý postup do vyřazovacích bojů.

Tlak v prvních minutách patřil Znojmu. Flick z mezikruží prověřil Nihlstorpa, kterému o chvíli později přidělal práci Mikliš střelou od modré. V patnácté minutě si Orli zahráli přesilovku. Tu neproměnili a po jejím konci se dostal do velké šance Graz. Kainz ale netrefil poodkrytou bránu, a tak se šlo do kabin za vyrovnaného stavu.

Skóre se změnilo ve čtyřiadvacáté minutě, když si Znojemští nepohlídali Joakima Hilldinga, který z mezikruží střílel ke vzdálenější tyči. V následujících minutách byli aktivnější Orli. V zakončení se jim ale nedařilo. Ve čtyřiatřicáté minutě zlikvidoval tutovku Grazu Groh, když ramenem vyrazil Oberkoflerovu střelu. V poslední minutě periody byl ještě vyloučen Stehlík, skóre se už ale neměnilo.

V sedmačtyřicáté minutě Orli vrhli své síly do útoku a během sedmačtyřiceti sekund otočili vývoj utkání. Nejprve překvapil Nihlstorpa svou střelou Lukáš Vopelka a poté trefil horní růžek branky Philip McRae. Aktivita obou celků se zvýšila. Znojmo bylo dvakrát vyloučeno, přesto skórovalo, když Antonín Bořuta správně zacílil na bránu soupeře z druhé strany ledové plochy. A v osmapadesáté minutě na světelné kostce rozsvítilo skóre 4:1. Rob Flick obral obránce před bránou o puk a bekhendem zavěsil pod břevno. Dvaačtyřicet vteřin před koncem ještě zachránil čest soupeřů Joakim Hillding, který z mezikruží prostřelil vše, co mu stálo v cestě.

Orli mají díky výhře stále šanci na přímý postup do play-off. V neděli ale musí vyhrát a spoléhat i na ideální výsledky soupeřů.


Autor: Lukáš Caha, Nikola Katolická, foto: Tomáš Žák

Miroslav Fryčer: Takové vítězství nakopne naše sebevědomí

Dlouho to v pátek večer s orlími vyhlídkami na přímý postup do play-off nevypadalo dobře. Zápas proti Grazu znojemští hráči museli vyhrát, nemohli ale najít recept na obranu soupeře. Nakonec v posledních třinácti minutách dali čtyři góly. „Někdy to tak bývá. Jste za de*ila a za pár minut se smějete," hodnotí s úsměvem trenér Miroslav Fryčer.

Z domácího zápasu s Grazem odcházíte jako vítězové, dlouho to ale bylo marné dobývání soupeřovy branky. Jak zápas hodnotíte?
Měli jsme problém sami se sebou. Vynikající Dominik Groh v brance nás držel nad vodou celý zápas. Prvních 40 minut jsme se absolutně nemohli najít, pak tam naštěstí padl víceméně náhodný gól od Vopelky. Možná to bylo nervozitou nebo i tím, že někteří kluci se nám vrací po zranění a nemůžeme čekat, že budou v takové formě, v jaké hráli předtím. Bereme ale tři body a jedeme dál.

Třináct minut před koncem jste prohrávali o gól a byli na hraně vyřazení z boje o přímý postup. Takový zvrat musí tým nakopnout, souhlasíte?
Nešlo nám to, ale stále jsme si věřili, že s utkáním můžeme něco udělat a naší kvalitou výsledek zvrátit. Hlava dělá 80 procent výkonu a to se potvrdilo. I kvůli takovým obratům je hokej krásný.

K obratu dnes gólově zavelel Lukáš Vopelka, nedávná posila z Hradce. Jste rád, že se prosadil právě on?
Ono posila je takové ošidné slovo... Je to kluk, který talent má, hlavně byl ale k dispozici v momentě, kdy jsme potřebovali hráče. Jsme rádi, že se dnes trefil, ale jeden gól nedělá sezónu.

V posledním kole základní části hrajete v neděli v Bolzanu. K postupu potřebujete nutně zvítězit. Jaký to bude zápas?
Blíží se konec základní části, přituhuje, zápasy už mají prakticky formu play-off. Myslím si, že toto vítězství, ať už bylo jakékoliv, nakopne naše sebevědomí. Navíc zápasy se teď hrají opět v normálním tempu, není to blázinec jako přes Vánoce. To nám může pomoct dobít baterky a pro hráče, kteří jsou zranění, dostat se zpět do formy.

Existuje šance, že by se v nedělním duelu nebo v nejbližší době vrátil někdo ze zraněných hráčů?
To se snad asi spíše vrátí sníh... My jsme rádi za to, že zpět v sestavě jsou Radim Matuš s Patrikem Novákem. Ten sice dnes ještě hodinu před zápasem nebyl v zápise, ale to bylo spíš nedorozumění. Na návrat dalších hráčů to aktuálně v nejbližší době nevypadá.


Autor: Lukáš Peroutka

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
David Bartoš 0 1 1 1 0
Aaron Berisha 0 1 1 1 0
Antonín Bořuta 1 1 2 3 0
Parker Bowles 0 0 0 -1 0
Roman Čermák 0 0 0 1 0
Matěj Češík 0 0 0 -1 0
Rob Flick 1 1 2 2 2
Michal Gago 0 0 0 0 0
Adam Jonáš 0 0 0 -1 0
Martin Kosnar 0 0 0 -1 0
Michal Kruckovyč 0 0 0 -1 0
Anthony Luciani 0 0 0 1 0
Radim Matuš 0 0 0 -1 0
Philip McRae 1 1 2 3 0
Ondřej Mikliš 0 0 0 -1 0
Patrik Novák 0 0 0 1 0
Aleš Sova 0 0 0 0 0
Jakub Stehlík 0 0 0 3 4
Tomáš Svoboda 0 0 0 -1 0
Lukáš Vopelka 1 0 1 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Dominik Groh 60 40 2 38 95,00 0 0

Ohlasy k utkání

Miroslav Fryčer (Znojmo): Byl to pro nás těžký zápas. Věděli jsme, že musíme získat tři body, pokud chceme bojovat o umístění v TOP5. Ze začátku jsme hráli nervózně. Ve hře jsme zůstali jen díky gólmanovi. Ke konci jsme byli šťastnější než soupeř.

Doug Mason (Graz): První dvě třetiny se nám vydařily. Tvořili jsme si šance a budovali tlak. Na začátku třetí třetiny jsme ale polevili a to rozhodlo. Pořád máme postup ve svých rukou, musíme v neděli doma porazit Dornbirn a získat tři body.

Fotogalerie

Související články