Orli Znojmo Orli Znojmo
42. kolo
1. liga - st 2. 2. 2011
Znojmo
3:2
1:1, 1:1, 1:0
Jihlava

Jihlavský ježek přestal píchat ve třetí třetině

Znojmo - Pohledný hokej, vynikající divácká kulisa a zasloužené vítězství Orlů. To bylo menu dalšího kola první hokejové ligy. Tradiční derby načala Jihlava, avšak Jarůšek během okamžiku vyrovnal. Druhé dějství přineslo podobný scénář. Tentokrát ale srovnával hubený náskok hostů Štach. O rozhodující branku se postaral devět minut před koncem Lev. Dukla se ještě pokusila zápas zdramatizovat odvoláním gólmana, ovšem domácí tři body v klidu uhájili.

Za úctyhodné podpory fanoušků dorazili do Hostan arény hokejisté Jihlavy, kde byl k vidění rychlý, bojovný hokej. Rekord v návštěvnosti sice překonán nebyl, ale i tak stálo utkání za návštěvu.

Do zápasu naskočily oba týmy ve velkém tempu. Hned v úvodu bylo k vidění několik šancí na každé straně. Skóre zápasu mohl otevřít už ve 3. minutě Protasenja, který se objevil před znojemským gólmanem zcela sám. Nedokázal však přesně zakončit. Orlí šance přišla o minutu později při přesilové hře. Štach vyslal z modré přízemní střelu směrem na branku, kde způsobila velký rozruch. Řehoř ale vše vyřešil a puk schoval pod beton. Dukla hrozila i ve vlastním oslabení. Nejprve před Kacetlem promáchl Bezděk a následně se do samostatného nájezdu dostal Michal Jeslínek, jehož střela už v síti skončila, 0:1.

Hosté trochu ukolébáni brankou, zapomněli na obrannou hru a byly z toho zajímavé situace. Na delší dobu byli uzamčení ve vlastním obranném pásmu a od gólu je zachránily pouze dobré zákroky brankáře Řehoře. Následně si Dukla pomohla nedovoleným zákrokem, ovšem marně ostřelovali znojemští hokejisté branku.

Vyrovnávací trefa padla v čase 9:15 z hole Richarda Jarůška, ten se na modré chopil puku a s ničím se nepáral. Vypálil na branku a kotouč proklouzl Řehořovi mezi betony, 1:1. Gól domácí navnadil, poměrně dlouho pak drželi útočné pásmo. Ofenzivní aktivitu Znojma zastavil až faul Kolafy. I v oslabení drželi Orli dobře střední pásmo a všechny pokusy Dukly zastavovali hned v zárodku. A tak si mírně deprimovaní hosté museli opět pomoci nečistě. Ale ani Znojmu se přesilovka příliš nevydařila. S jedinou vážnější střelou Kovalského si gólman poradil. V závěru dějství pak měli hosté výhodu dvou mužů na hřišti, kterou ale nedokázali využít, a tak si více než polovinu z trestů odnesli do další třetiny.

Z kabin přišla Dukla se zřejmým cílem. Využít početní výhodu a to také splnila. V čase 21:18 propálil vše, co mu stálo v cestě Aleš Padělek a vrátil tak svému týmu hubený náskok, 1:2. Následné početní výhody domácí nedokázali tak dobře využít. Na Řehoře vyslali všeho všudy pouze dvě střely.

Hokej jako na houpačce pokračoval dál. Samostatný únik Zemana nemohl Kacetla rozházet. Na druhé straně neskončil úspěšně ani brejk Lattnera. Orli tlačili hosty do jejich obranného pásma a na Řehoře pálili ze všech stran.

Hned dvakrát za sebou mělo Znojmo výhodu jednoho muže a vytěžilo z toho maximum. Ve 34. minutě poslal Jan Lattner přesnou přihrávku mezi kruhy Lubomíru Štachovi, který pohotovou střelou překonává brankáře a vyrovnává skóre na 2:2.

Za vyrovnaného stavu nastoupily týmy do poslední části zápasu. Dukla byla mírně aktivnější i díky přesilovým hrám, puk za Kacetlova záda se jí dostat nepodařilo. Hra se přelévala z jedné strany na druhou. Hosté se hnali do útoku a nechávali mezírky v obraně, z čehož vznikaly zajímavé situace pro znojemské. Ani jedna však nebyla gólová. Jarůšek s Komínkem při akci dva na dva neuspěli a neprosadil se ani Kolafa. Hra se neobešla bez menších potyček a výměn názorů mezi hráči.

Závěr utkání byl také obohacen o trestné střílení. Krásnou individuální akci předvedl Richard Jarůšek, který se natlačil před hostujícího obránce a hnal se na bránu. Byl však faulován a rozhodčí nařídil trestné střílení. Jarůškův blafák ale nevyšel. Řehoř mu vypíchl puk dřív, než stihl vystřelit.

Poslední branka tak padla v čase 51:22. Jakub Lev vystřelil z levého kruhu, puk se odrazil od horní tyčky a skončil za brankovou čárou. V následném oslabení drželi domácí hru daleko od vlastní brány, kontrolovali ji a využívali nepozornosti hostů. Jihlava se ještě pokusila při hře bez brankáře vyrovnat, ale vynikající Kacetl další branku nepřipustil.


Autor: Lukáš Caha, Jana Šremrová

Časté vylučování nás stojí zbytečně moc sil, ví Jakub Lev

Znojmo - Po dvou nevydařených domácích zápasech se v Hostan aréně opět slavilo. Znojemští borci si tentokrát došlápli na jihlavské vojáky a nejtěsnějším možným rozdílem je poslali zpět na Vysočinu. O rozdílový gól se postarala nová tvář v červenobílém dresu, mladý útočník Jakub Lev. Do znojemské sestavy vplul teprve před třemi týdny a doufá, že v ní ještě nějaký čas pobude. „Snad tady zůstanu, hraje se mi skvěle,“ přiznal po výhře 3:2 nad Duklou Jihlava.

Orli se poučili z nezdarů minulých kol a na soupeře vlétli s vervou. Avšak ani dvě nabídnuté přesilovky z úvodu první třetiny ke gólu nevedly, naopak právě v oslabení dokázala Jihlava skórovat. Hra s rozdílným počtem mužů na ledě byla ostatně velmi častým zápasovým jevem, lépe si s ním dokázali poradit domácí, což potvrzují i slova Jakuba Lva: „Bylo to hodně těžké, byli jsme často vylučovaní, stálo nás to hodně sil. Ale odmakali jsme to a s pořádnou dávkou štěstí zvládli.“

Lev prozatím odehrál ve Znojmě pět utkání, ve všech nastoupil po boku Martina Podešvy a Jana Lattnera. „S klukama se mi hraje skvěle. Laťas (Jan Lattner) hraje dozadu, takže nemusíme s Martinem moc bránit. Poděs (Martin Podešva) je chytrý hráč, rozdává nám výborné přihrávky, je šikovný. Opravdu dobrá spolupráce,“ chválí své parťáky z útoku. A že to druhé znojemské pětce skutečně šlape, dokazuje také Lvův vítězný gól. „Trenér nám dal důvěru a šli jsme na přesilovku. Dostal jsem přihrávku křížem přes pásmo a snažil jsem se trefit puk z první nahoru do brány,“ popsal svůj premiérový gól ve znojemském dresu.

Celý zápas měl výtečnou atmosféru, o kterou se postaral nejen tradičně skvělý domácí kotel, ale také velmi početná skupina jihlavských fandů se svými bubny a trubkami. „Lidi nás hnali dopředu, fandili výborně. Chtěl bych jim poděkovat. Nakonec to vedlo k vítězství.“

Na jihu Moravy je plzeňský útočník zatím jen krátce, přesto si již nenechal ujít krátkou prohlídku města. „Znojmo je menší než Plzeň, je to hezké město. Všude mám blízko, na stadion chodím pěšky, nemusím autem, takže se mi tady určitě líbí,“ usmíval se sympatický útočník.

Pouhá dvě poslední kola čekají na znojemské hokejisty před zápasy předkola play off. Jakého soupeře by si pro tyto duely přál Jakub Lev? „Toto byl můj pátý zápas v první lize, ostatní týmy ještě moc neznám. Kluci v šatně říkali, že s Třebíčí by se hrálo derby. Tak myslím, že s Třebíčí by to bylo hezké předkolo.“ Zda bude Lev hrát za Znojmo i nadále, je v rukou vedení klubů Znojma a Plzně. „Myslím, že bych tady měl zůstat do konce sezóny, ale u nás se to všechno mění ze dne na den, takže těžko říct. Doufám, že zůstanu, hraje se tady super.“

foto
Trenér Znojma Karel Soudek

Trenér Karel Soudek zatím soupeře pro předkolo play off neřeší: „Vůbec o tom nespekuluju. Kdo na nás vyjde, na toho vlétnem. Budem se snažit odehrát dobrý zápas. Teď je důležité se na to připravit. Máme před sebou ještě dvě utkání, na ty se musíme soustředit a dobře je odehrát.“

Znojemské fanoušky trápí zranění některých hráčů, především absence Jiřího Berouna a Aleše Staňka vyvolává stálé otazníky. „Jsou zranění. U svalového zranění se nedá přesně říct, kdy budou v pořádku,“ prozradil Soudek. Další nejistota se vznáší nad startem Karla Pláška, Radka Hamana, Tomáše Rachůnka a Luboše Horčičky, kteří momentálně hájí barvy extraligové Plzně. „Hrají ještě nějaká utkání v Plzni, ale pokud se nezraní a všechno proběhne tak, jak by mělo, je předjednáno, že by měli být na předkolo play off tady,“ uzavírá veškeré dohady Karel Soudek.


Autor: Petra Matůšová

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Richard Jarůšek 1 0 1 1 2
Tomáš Klimeš 0 0 0 1 0
Tomáš Kolafa 0 0 0 -1 2
Tomáš Komínek 0 1 1 1 0
Lukáš Kovalský 0 1 1 1 2
Jan Lattner 0 1 1 0 0
Jakub Lev 1 1 2 0 0
Petr Novák 0 0 0 0 0
Martin Pláněk 0 0 0 -1 4
Martin Podešva 0 1 1 0 0
František Pospíšil 0 0 0 1 2
David Rangl 0 0 0 0 4
Vladimír Říha 0 0 0 -1 0
Lubomír Štach 1 0 1 0 0
Jan Trojan 0 0 0 -1 0
Tomáš Vyletelka 0 0 0 -1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Ondřej Kacetl 60 0 2 27 93,10 0 0

Ohlasy k utkání

Karel Soudek (Znojmo): Myslím si, že utkání bylo velmi dobré, mělo náboj, skvělou kulisu. Znovu zápas ovlivnila nedisciplinovanost na obou stranách, my jsme dvě přesilovky proměnili, to rozhodlo. V poslední třetině jsme se opět častým vylučováním dostali pod tlak, ale hráči to ustáli, i když nás to stálo spoustu sil.

Patrik Augusta (Jihlava): Moje hodnocení bude stručné. Hráli jsme bez nasazení, bez pohybu, soupeř nás předčil prakticky ve všem. Měli jsme hodně přesilovek, hodně šancí, které jsme neproměnili, to zásadně ovlivnilo zápas. Přijeli za námi naši fanoušci z Jihlavy, o to víc nás dnešní prohra mrzí.

Fotogalerie

Související články

Naši soupeři
út 1. 2. 2011

Orli změří síly se silnou Duklou