Orli Znojmo Orli Znojmo
44. kolo
Český Telecom Extraliga - út 28. 1. 2003 - ČEZ Aréna Ostrava
Vítkovice
2:1
1:0, 1:1, 0:0
Znojmo

Trvaj obral Orly o body

O s t r a v a - Ačkoliv znojemští hráči inkasovali první branku již po šestadvaceti vteřinách a i v samém závěru měli větší radost domácí, průběh samotného zápasu nahrával do karet spíše znojemským hráčům. Jenomže nepřekonali vynikajícího Trvaje a důležité body tak zůstaly na severu Moravy.
Údernost první vítkovické řady je všeobecně známá a ani znojemští hráči nechtěli nic nechat náhodě. O přínosu řady Kaděra - Burger - Moravec věděli své, avšak ani tato znalost nepomohla. V posledních kolech se mezi vítkovickými střelci objevují pouze hráči elitní formace a jejich eliminace je důležitým faktorem pro každý tým, který chce s vítkovickými bodovat. První útok domácích umí skórovat z jakékoliv situace a předvedl to i znojemským hráčům. Už po šestadvaceti vteřinách hry se v pravém rohu kluziště zapojili do souboje o puk Moravec s Burgrem. Touš úspěšně získali, Moravec posunul do prostoru pravého kruhu pro vhazování Kaděrovi a ten z nápřahu poslal puk nechytatelně nad Altrichterovo rameno. Razance jeho střely byla tak vysoká, že i rozhodčí Husička, stojící jen několik metrů od branky, musel povolat na poradu videorozhodčího, aby zjistil, zda se puk odrazil od vnitřku branky, či od břevna. Po konzultaci branku uznal a domácí o branku vedli. Další zápas do statistik mohl o dvacet vteřin později přidat Ivan Padělek. Tentokrát však již byl Martin Altrichter pozorný a jeho střelu vyrazil. Pak už se začala čím dál tím častěji projevovat největší zbraň domácích – bezchybný Jiří Trvaj v brance. Roztáhnutím betonů od tyče k tyči vyšachoval pokus Jána Plcha z bezprostřední blízkosti, odolal i střele Marka Urama a následné dorážce Petera Puchera a se štěstím vyrazil i Pláškovu pohotovou teč Procházkovy střely. Tato akce už však proběhla ve druhé třetině, kdy znojemští ještě více přidali na aktivitě a jejich snaha přinesla ovoce.

Paradoxně v okamžiku, kdy ohrožení Trvajovy branky nikdo nečekal. Na trestné lavici totiž seděl Milan Toman a vítkovičtí se tlačili před Martina Altrichtera. Jenomže slabší den, který potkal obránce Mraka Černoška, dostal v sedmé minutě druhé třetiny ty nejčernější obrysy. Naivní práce s pukem na hranici vlastního obranného pásma byla rajskou hudbou pro umění Marka Urama a o pár vteřin později i pro hlouček nejvěrnějších znojemských fanoušků. Rychlé odebrání puku a následný samostatný nájezd, zakončený učebnicovým blafákem, srovnal skóre a rozvířil v hlavách vítkovických fanoušků reje těch nejčernějších myšlenek. Znojmo totiž tahalo v oněch okamžicích za delší konec lana a další branky neustále visely ve vzduchu. Jenomže Jiří Trvaj byl proti a střelci z jihu Moravy odešli s prázdnou.

O tom, že se export bodů z Ostravy nekonal, rozhodl ve čtyřiatřicáté minutě Jiří Burger. Při samostatném nájezdu volil prudkou střelu namísto technického zakončení a ke zděšení všech diváků přestřelil. Střela zaduněla o plexisklo a všichni se už smiřovali s faktem, že z tohoto útoku nic nebude. Jenomže rozjetý Burger stačil objet branku a z druhé strany zasunou puk za brankovou čáru. Následný bezchybný výkon Jiřího Trvaje už jen podpořil a podepsal zisk tří bodů, když postupně zlikvidoval střely Milana Procházky, Petera Puchera či nájezd dvou na jednoho v podání dvojice Plášek – Barus. Snad největší porci štěstí si vybral při pokusu Marka Urama z pravého rohu kluziště, kdy se střela odrazila až od vzdálenější tyče jeho svatyně.


Autor: Darek Štalmach

Husička je největší omyl extraligy

O s t r a v a - Těsně po skončeném zápase se vzrušení z haly přeneslo i do chodby mezi šatnami vítkovického zimního stadionu. K rozhodčím, odcházejícím z kluziště se hrnul muž, který jim velice hlasitě vysvětloval svůj názor na jejich vedení zápasu a zároveň se dožadoval, aby jeho slova byla uvedena do zápisu. Tím mužem byl trenér znojemských hokejistů Miloslav Hořava.
S odstupem několika hodin, tolik potřebným pro ušetření peněženky před výdajem požadovaným nesmyslným výnosem o zákazu kritiky rozhodčích svá slova již zcela klidně zopakoval. „Stojím si za tím, co jsem tam řekl. Rozhodčí Husička je největším omylem extraligy a s píšťalkou v ruce nemá na ledové ploše co dělat. Letos nám pískal dvakrát a ani jednou se mu utkání nevyvedlo. Buďto je to úmysl, nebo je omylem jeho působení v nejvyšší soutěži. Má dvacet kilogramů přes váhu a sotva se po ledě pohybuje. Jak může být takový rozhodčí nasazován, nechápu. Nechci se ale těmito slovy vymlouvat na to, že jsme prohráli. Zápas jsme si ztratili sami vlastními chybami a neproměňováním šancí. Jenomže to neznamená, že bychom měli tolerovat slabé výkony rozhodčích, kteří kvalitu soutěže jen snižují.”

Autor: Darek Štalmach

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Miroslav Barus 0 0 0 0 0
Roman Erat 0 0 0 0 2
Radek Haman 0 0 0 -1 0
David Havíř 0 0 0 0 2
Aleš Křetínský 0 0 0 0 0
Pavel Kumstát 0 0 0 0 0
Petr Kumstát 0 0 0 0 0
Karel Plášek 0 0 0 0 0
Ján Plch 0 0 0 -1 2
Milan Procházka 0 0 0 -1 0
Peter Pucher 0 0 0 0 0
Jan Snopek 0 0 0 -1 0
Karel Soudek 0 0 0 0 2
Milan Toman 0 0 0 -1 2
Marek Uram 1 0 1 0 0
Marek Vorel 0 0 0 -1 25

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Martin Altrichter 60 0 2 22 91,67 0 0

Ohlasy k utkání

Milan Kastner (Znojmo): Poznamenal nás gól v první minutě, ale celkově jsme měli více ze hry, ale nedokázali jsme proměňovat šance a hlavně jsme nedali branku za stavu 1:1, což se naopak povedlo soupeři.
Ladislav Svozil (Vítkovice): Znojmo má šikovné útočníky a my hrajeme trošku v křeči. I proto zápas vypadal jak vypadal. Hlavní je, že jsme získali body a to je pro nás důležité. Bez vynikajícího výkonu Trvaje bychom však asi nevyhráli.

Související články

Rozhovory
út 28. 1. 2003

Husička je největší omyl extraligy