Orli Znojmo Orli Znojmo

12 měsíců s orlí letkou

12 měsíců s orlí letkou

Znojmo - Kalendářní rok 2010 se pomalu chýlí ke konci a za dveřmi je ten nový s číslovkou 11. Během uplynulých 365 dní si znojemští hokejisté prošli snad všemi možnými stavy. Radost z vítězství překrylo zklamání z nevydařených zápasů. Nechyběly ani příchody nových posil, odchody dlouholetých hráčů do jiných klubů, malá i vážná zranění, vyčerpání z letní přípravy a tak dále. Pojďme si touto cestou, tímto článkem, připomenout vše, co se v těchto dvanácti měsících událo.

Leden

První měsíc kalendářního roku 2010 byl přímo našlapaný prvoligovými zápasy. Hned v úvodu ledna uvítali znojemští příznivci staronovou posilu. Dres s Orlem na hrudi totiž oblékl Aleš Padělek, který mezi vánočními svátky ukončil angažmá v Táboře. Netrvalo to však dlouho a třicetiletý útočník se rozhodl odejít na Slovensko. Odstup od soutěže avizoval hokejový klub Havířov Panthers, neboť k dohrání ligy se mu nedostávalo dostatku financí, a tak se jeho zbylé zápasy kontumovaly. Koncem měsíce se do sestavy vrátil po osmi týdnech kapitán Radek Haman, který se zranil v rámci 20. kola na ústeckém ledě a musel na operaci ramene.

Únor

Únor se stal pro Orly konečnou stanicí sezóny. Účast v předkole play off již měli dlouho zajištěnou a k mači o co nejlepší umístění zavítala do Hostan arény Chrudim. Domácím se téměř nic nedařilo a poprvé v sezóně nevsítili jedinou branku. Z vítězství 2:0 se radovali hosté. Znojmo se tak v předkole postavilo Benátkám nad Jizerou. Soupeř to nebyl příliš vhodný, neboť s ním dokázali v sezóně vyhrát pouze jednou. Nyní se jim však první dva zápasy povedly na výbornou (4:3p a 3:1), a tak se o postupu mohlo rozhodnout v polovině měsíce na severu Čech. Orli dlouho vedli, ale nakonec z ledu odešli poraženi. Pokus o nápravu přišel o den později na stejném místě. Hosté nyní už nezaváhali a výhrou 6:4 si zajistili čtvrtfinále, ve kterém tvrdě narazili na Chomutov, na jehož ledě utrpěli dvě těžké porážky 1:10 a 1:7. Ani v Hostan aréně se Znojmo nezmohlo k jedinému vítězství (5:7 a 1:3), a tak pro něj 26. února sezóna skončila.

Březen

V březnu začalo vše nanovo, alespoň pro vedení klubu. To začalo jednat s hráči i trenéry a shánět nové posily. Koncem měsíce již bylo alespoň jasno v tom, kdo se postaví na trenérskou lavičku. Jana Nelibu vystřídal Karel Soudek, který za Znojmo ještě v dobách extraligy působil jako dlouholetý hráč. Funkcionáři klubu stejně tak poodhalili kostru nového kádru, ve Znojmě zůstala většina hráčů z předchozího ročníku a o nově příchozích se nadále jednalo.

Duben

Na apríla si ze čtenářů internetových stránek klubu vystřelila znojemská redakce, když oznámila, že jednou z posil bude i legenda českého hokeje Vladimír Růžička. 12. dubna zahájili Orli letní přípravu. Trenérům se hlásilo celkem patnáct hráčů. Staronovým jménem na tréninku byl Jan Česnek, znojemský odchovanec dlouho bojující v barvách juniorské Slavie. Klub však oznámil spolupráci i s dalšími dvěma hráči, Tomášem Klimešem a Zdeňkem Kubicou.

Květen

V květnu byla letní příprava v plném proudu, Orli polykali denní dávky tréninků. V programu měli tělocvičnu, posilovnu, hřiště v Husových sadech, Gránice, ale i odpočinkový bazén a tenis. V nadcházející sezóně se mělo Znojmu účastnit jak letního Tipsport Cupu, tak také premiéry Regionálního poháru, což mělo divákům přinést tradiční derby s týmy z nejbližšího okolí. Staronovou posilou se stal Vladimír Říha, který zde již působil, ovšem jen formou hostování z Jihlavy.

Červen

Celá letní příprava vyvrcholila v červnu. Tradičním zpestřením bylo fotbalové utkání, v němž vyzvali hokejisté své fanoušky. Poměrně zaplněné tribuny stadionu na Čafce byly svědky exhibice Orlů. Ti dokázali skórovat celkem třikrát, naopak jejich protějšek nepřekonal gólmana ani jednou. Koncem měsíce dostali hráči zaslouženou dvoutýdenní dovolenou.

Červenec

Letní příprava je u konce, hráči v polovině měsíce konečně obuli brusle a vyjeli na ledovou plochu. Trenéru Soudkovi se na úvodním tréninku předvedlo 6 kompletních formací. První přípravné utkání na sebe nenechalo dlouho čekat, ještě v posledních červencových dnech přivítali Orli v rámci Regionálnícho poháru na svém kluzišti Havlíčkův Brod, který jasně převálcovali v poměru 5:1.

Srpen

Druhý prázdninový měsíc se již tradičně stává obdobím přípravných zápasů. Nejinak tomu bylo i tentokrát. Orli dokázali v domácím derby porazit Jihlavu 2:0, naopak první porážku 2:5 utrpěli na ledě Třince. Velkým letním překvapením byl postup znojemských hráčů do semifinále Tipsport Cupu. V televizním utkání v Mladé Boleslavi neměli Orli co ztratit a v dramatickém závěru porazili domácí extraligový tým 2:1 na samostatné nájezdy. Srpen byl také měsícem zúžování kádru a příchodu mladých hráčů z Třince.

Září

Zářijové finále Tipsport Cupu v Plzni se opět rozhodovalo až v prodloužení, tentokrát však byli šťastnější domácí Indiáni, kteří se po výhře 3:2 radovali z triumfu v letním poháru. Orli, posilněni úspěchy z přípravy, se s chutí vrhli do ligových zápasů. První ostrý start ovšem vůbec nevyšel a Znojmo prohrálo na domácím ledě s Hradcem Králové 3:5. Tříbodové vítězství na sebe nechalo čekat až do 5. kola. Domácí borci přehráli mužstva Tábora 2:0 a konečně se mohlo slavit i v Hostan aréně.

Říjen

Po mači s Táborem se Orli naladili na vítěznou vlnu, na které se vezli téměř celý měsíc. V devíti zápasech ztratili Jihomoravané pouhých osm bodů. Sladké bylo především domácí vítězství s Jihlavou. Největší euforie ovšem nastala po souboji s Třebíčí. Na utkání s odvěkým rivalem vyrazila na cestu spolu s hráči početná skupina znojemských fanoušků. V třebíčském pekle pak viděli skvělý výkon svých miláčků, kteří si odvezli všechny body po výhře 2:0. Při oslavné cestě domů ještě nikdo netušil, jaká mizérie na Orly čeká. Poslední říjnový domácí duel s Havlíčkovým Brodem prohrálo Znojmo 3:4.

Listopad

Také dalších pět zápasů nepřineslo jediný bodík a propad tabulkou byl hrozivý. Klubu nepomohl ani návrat Karla Pláška z měsíčního hostování v Písku. Krize vyvrcholila odvetou v Jihlavě, kterou Znojemští prohráli 1:3, navíc se z mužstvem musela rozloučit trojice hráčů Jakub Kania, Tomáš Vrba a Lukáš Mičulka. Hned v dalším souboji s Benátkami nad Jizerou přišlo tolik vytoužené vítězství a zdálo se, že Orli našli opět recept na své soupeře. O to větší rána dopadla na znojemské hlavy v utkání s Pískem, nejvyšší letošní prohra v poměru 9:1 srazila nadšení a začínalo se opět od nuly.

Prosinec

První prosincový den přivítali domácí na ledě oblíbeného soupeře z Olomouce. Výhra 3:0 bylo chladivým balzámem pro znojemské rány. Závěrečný měsíc roku 2010 přinesl především souboj o 8. místo zaručující minimálně předkolo play-off. Orli se rozhodli dostát známému rčení „Můj dům, můj hrad“ a ze svého kolbiště vytvořili nedobytnou tvrz, o čem se přesvědčily Litoměřice (3:1), ale především ve veledůležitém utkání také Třebíč (3:2). Díky sprinterskému závěru se Znojmu přeci jen podařilo na poslední chvíli vklouznout do vytoužené osmičky týmů, poslední zápas s Berounem jen podtrhl spanilou orlí jízdu konce základní části. V nadstavbové části se Znojemští musí obejít bez dvou tahounů Radka Hamana a Karla Pláška, kteří hostují do konce sezóny v Plzni. Omlazený kádr přesto dál bojuje, o čemž svědčí překvapivá výhra 3:1 v Chomutově a domácí předsilvestrovský skalp Olomouce.